Zirkonyum diş kaplama, zirkonyum maddesi kullanılarak dişlerin restorasyonunda sıklıkla tercih edilmektedir. Zirkonyum (Zr) periyodik tabloda metal grubunda yer alan bir elementtir. Diş hekimliğinde kullanılan Zirkonya ise Zirkonyum metalinin polikristalin seramik formundaki halidir. Aynı kökenden gelmelerine rağmen zirkonyum, zirkonya ve zirkonun kimyasal yapıları farklıdır ve farklı sektörlerde kullanılmaktadır. Diş hekimliğinde kullanılan formu zirkonyadır.
Kliniklerimizde son yıllarda sıkça tercih ettiğimiz zirkonyayı çoğunlukla sabit protetik restorasyonlarda kullanmaktayız. Bazen monolitik haliyle (yekpare) bazen de dental porselen kaplanarak üretilmektedir. Son yıllarda gelişen teknoloji sayesinde estetik özellikleri geliştirilmiştir. Dayanıklılığının çok yüksek olması ve estetik özelliklerinin arttırılması kullanım alanını genişletmiştir. Tam porselen restorasyonların yeterince dayanım gösteremediğini düşündüğümüz estetik bölgelerde tercih edilebildiği gibi yüksek dayanıklılığı sayesinde metal destekli porselenler yerine de arka grup dişlerin restorasyonunda da sıklıkla tercih edilmektedir. Metal destekli porselenlere kıyasla zirkonya destekli porselenler bir takım avantajlara sahiptir.
Yapılacak sabit restorasyonda kullanılacak materyal hekim tarafından belirlenmelidir. Her hasta kendi özelinde değerlendirilir. Metal destekli porselen, zirkonya restorasyon veya tam porselen restorasyon farklı şartlarda bir diğerine avantajlı hale gelebilir. Tek tedavi seçeneği veya tek bir materyal tercihi yoktur. Her vakanın uzun dönem kullanım açısından hekim tarafından detaylı bir şekilde analiz edildiğini ve seçeneklerin bu doğrultuda oluşturulduğunu unutulmamalıdır.
Metal destekli porselenlerde altyapı materyali olarak kullanılan metaller genellikle Nikel-Krom veya Kobalt-Krom alaşımlardır. Kullanılan bu alaşımlarda özellikle Nikel metaline karşı alerji görülme olasılığı yüksektir. İmitasyon takılarda da sıklıkla kullanılan metal alaşımlarda Nikel metali kullanılmaktadır. Zirkon materyallere karşı alerji görülme ihtimali metal alaşımlara kıyasla yok denecek kadar azdır. Alerji testi yapılarak Zirkon materyale karşı alerji varlığı tespit edilebilmektedir. Ancak metal alerjisi olan bir çok hastada zirkon destekli restorasyonlarla olumlu sonuçlar elde edebilmekteyiz.
İmplant destekli sabit protez uygulamalarında hem metal destekli porselen diş hem de zirkon diş uygulanabilir. Zirkon altyapılı porselenler de monolitik zirkon restorasyonlar da implant üstünde sıklıkla kullandığımız materyallerdir. Özellikle ön bölgede yapılan implantların üstüne sıklıkla zirkon destekli porselen restorasyonlar tercih etmekteyiz.
Zirkon kaplamalar metal destekli porselen kaplamalara kıyasla biraz daha maliyetli uygulamalardır. Zirkon materyaller bloklar halinde üretilmektedir ve yurt dışından ithal edilmektedir. CAD-CAM (Bilgisayar destekli tasarım ve üretim) teknolojisi ile üretilmektedir. Tam porselen restorasyonlardan daha uygun fiyatlı olmakla birlikte kur değişimine göre fiyatlar değişkenlik gösterebilmektedir.