Kanal tedavisi dişi öldürmez, aksine onu kurtarmamızı ve çekimden geri döndürmemizi sağlar. Dişlerimizin köklerinin içinde, kan damarlarını ve sinirleri içeren ve ardından dişi çevre dokulara bağlayan pulpa adı verilen yumuşak bir doku ile doldurulmuş minik kanallar vardır. Derin çürük, bir çatlak veya travma sonucu yaralanma nedeniyle pulpa iltihaplandığında veya enfekte olduğunda kanal tedavisi gereklidir. Enfekte dişi çekim yapmadan tedavi etmemizi sağlar.
Kanal tedavisine ihtiyacınız olduğunu gösteren birkaç işaret vardır: Sıcak ve soğuğa karşı uzun süreli hassasiyet, ısırmada ağrı, şişmiş ve hassas diş etleri, diş etlerinde apse oluşması kanal tedavisi gerektirebilen durumlardır.
Kanal tedavisi veya endodonti, enfekte ve iltihaplı pulpanın çıkarılmasını, kanal boşluğunun temizlenmesini ve şekillendirilmesini ve uygun dezenfeksiyondan sonra tekrar doldurulmasını içerir. Semptomlar ortadan kalktıktan sonra nihai restorasyon dolgu veya kron (kalan sağlam diş yapısına bağlı olarak) uygulanabilir. Kök kanal tedavileri, pulpa iltihabı veya enfeksiyonunun neden olduğu diş ağrılarını hafifletmek ve enfekte dokuları uzaklaştırmak içindir. Günümüzde prosedür, normal bir dolgudan daha invaziv değildir. Tedavi sırasında hiçbir şey hissetmemeniz için dişiniz tamamen uyuşturulacaktır.
Kanal tedavisi sonrası ilk birkaç gün bazı hastalarda işlemden sonra hassasiyet, şişlik veya iltihaplanma olması normaldir, hatta bazen iki haftaya kadar sürebilir, özellikle işlemden önce enfeksiyon ve ağrı varsa bu durumun adı alevlenmedir. Bazen bir takip randevusu gerekebilir, reçete edilen ağrı kesiciler ile giderilebilir.Kanal tedavileri yaparken özel üretilen endodontik cihazlar ve titanyum kanal aletleri kullanmaktayız. Endodontik tedavi genellikle duruma ve kanal anatomisine göre bir veya iki seansta yapılabilir: Öncelikle uygun klinik ve radyografik teşhisin ardından diş uyuşturulur ve onu temiz tutmak ve tekrar enfekte olmasını önlemek için “Rubber Dam” adı verilen koruyucu bir örtü kullanılabilir. Ardından pulpa odasına ulaşmak ve pulpaları çıkarmak, kanalları temizlemek, şekillendirmek ve yeniden doldurmak için dişte kavite oluşturulur. Randevu yaklaşık 60-90 dakika sürer. Semptomlardan bağımsız olarak, neredeyse her zaman bir takip randevusu gereklidir. Endodontik olarak tedavi edilen dişler genellikle kırılmaya karşı hassastır, kalıcı olarak restore edilmeden önce tedavi edilen dişin çiğnenmemesi veya ısırılmaması tavsiye edilir. Sağlam kalan diş yapısına göre ya kompozit dolgu/kron/inley/onley ile restore edilir. Kanal tedavisi uygulanan dişlerde takip seanslarında iyileşme gözlenmezse diş çekime gidebilir. Yıllar önce uygulanmış ve hiç şikayet olmayan dişlerde de film görüntülemelerde lezyon oluşumu tespit edilebilir ve bu durumda kanal tedavisinin yenilenmesi veya diş çekimi kararı verilebilmektedir.
Çoğu zaman kanal tedavisi başarılı olur ve diş artık ağrı yapmaz. Ancak dişin, diş etlerinin durumuna ve dişe uygulanan ısırma kuvvetlerine bağlı olarak her zaman bir miktar risk vardır. Kök kanal tedavisi uygulanmış dişlerde zamanla renklenme ve grileşme oluşabilir. Diş çevreleyen periodontal dokularda iltihaplanma veya apse oluşumu gözlenebilir. Kanal tedavisi uygulanmış dişlerde zamanla çatlak veya kırık oluşumu gözlenebilir. Bu durum çatlak veya kırık hattın lokalizasyonuna göre diş çekimi gerektirebilir. Kanallı dişlerin direnci canlı dişlere kıyasla azaldığı için bazı durumlarda kron uygulanması önerilebilmektedir.
Kanal tedavisi sonrasında, yanağınızı veya dilinizi ısırmamak için anestezi ve uyuşukluk geçene kadar bir veya iki saat yemek yememeniz tavsiye edilir. Öte yandan, dişi olası bir kırılmadan korumak için nihai restorasyon yerleştirilmeden önce sert yiyecekleri ısırmaktan veya çiğnemekten kaçının.
Diş hekiminiz aksini söylemedikçe, yemekten sonra dişlerinizi fırçalamanız her zaman tavsiye edilir.Sonuç olarak, yemeklerden sonra uygun ve düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı, florürlü diş macunu veya gargara kullanımı, 6 ayda bir rutin diş hekimi kontrolleri ve hijyen tedavisi ile sağlıklı ağız hijyeni sağlanarak diş çürüğü ve kanal tedavisi önlenebilir.