• Online Randevu
  • 0312 220 12 03
  • 0533 552 11 90
  • [email protected]
  • english
  • ArabicEnglishFrenchGermanRussianTurkish

Kompozit Dolgu

Kompozit Dolgu

Kompozit dolgu, çürük, çatlak, kırık vb. etkenlerden etkilenen bir dişi onarmak için kullanılır. Dişin çürük veya etkilenen kısmı çıkarılıp ardından kompozit dolgu ile doldurulur. Her biri kendi avantaj ve dezavantajlarına sahip birçok dolgu malzemesi türü mevcuttur. Diş hekiminiz dişlerinizi restore etmeden önce en iyi seçenekleri sunacaktır.

Kompozit dolgu diş renginde olduğu için mevcut dişlerin rengine çok yakın olabilir ve estetik olarak ön dişlerde veya dişlerin daha görünür bölgelerinde kullanım için daha uygundur.

Kompozit Dolguların Ömrü Nedir?

Çok dayanıklıdırlar ve uzun yıllar dayanırlar, size uzun süreli, güzel bir gülümseme sağlarlar . Çoğu diş restorasyonunda olduğu gibi, kompozit dolguların da bir gün değiştirilmesi gerekebilir.. İki diş arasındaki boşluğun kapatılması, çatlak, kırık, çürük ve aşınmış dişlere uygulanabilmektedir.

Kompozit Dolgu Nasıl Uygulanır?

Kompozit dolgu genellikle tek randevuda yapılır. Dişe gereklilik durumuna göre lokal anestezi uygulanır ve varsa çürükler temizlenir. Daha sonra oluşan kavite iyice temizlenerek, yeni dolgu yerleştirilmeden önce dikkatlice hazırlanacaktır. Çürük dişin sinirine yakınsa, ek koruma için özel bir ilaç uygulanacaktır. Bu uygulamaya “kuafaj” adı verilmektedir. Kompozit dolgu daha sonra tam olarak yerleştirilecek, şekillendirilecek ve parlatılarak dişiniz orijinal şekline ve işlevine geri döndürülecektir. Kompozit dolgu ilk yerleştirildiğinde sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyet yaşamanız normaldir ancak dişiniz yeni dolguya alıştıktan kısa bir süre sonra bu hassasiyet azalacaktır. Tedavinizin sonunda size oral hijyen tavsiyeleri verilecektir. İyi ağız hijyen uygulamaları,doğru yeme alışkanlıkları ve düzenli diş hekimi ziyaretleri, yeni dolgularınızın ömrünü uzatmaya yardımcı olacaktır.

kompozit dolgu

Kompozit Dolgu Avantajları Nelerdir?

Diş renginde üretilen kompozit dolgu amalgam dolgulara kıyasla çok daha estetik bir seçenek oluşturmaktadır. Kırılan veya aşınan kompozit dolgular ufak işlemler uygulanarak tamir edilebilmektedir. Uygulaması ve şekillendirilmesi amalgam dolgulara kıyasla daha kolay olduğu için dişin anatomik yapısına uygun hazırlanması mümkündür. Ağız içerisinde “direkt” uygulanabildiği gibi alınan ölçülerle laboratuar ortamda da hazırlanıp ağız içerisine yerleştirilen “indirekt” uygulama tekniği de vardır.

Kompozit Lamina Nedir?

Ön dişlerde estetik beklentiyi karşılamak amacıyla lamina uygulamalar yapmaktayız. Lamina uygulamalar porselen materyallerle yapılabildiği gibi kompozit materyallerle de uygulanabilmektedir. Kompozit laminalar hasta ağzında uygulama ile tek seansta başarılı estetik sonuçlar elde etmemizi sağlamaktadır.

Kompozit Laminalar ve Porselen Laminaların Farkı Nedir?

Porselen, kompozit materyallere kıyasla daha iyi estetik sonuçlar elde edebildiğimiz bir materyaldir. Işık geçirgenliği özelliği kompozitlere kıyasla daha başarılı sonuçlar elde etmemizi sağlayabilmektedir. Kompozit materyal porselene kıyasla yapısal olarak renklenmeye karşı daha dirençsizdir.