• Online Randevu
  • 0312 220 12 03
  • 0533 552 11 90
  • [email protected]
  • english
  • ArabicEnglishFrenchGermanRussianTurkish

Kompozit Dolgu

Kompozit Dolgu

Kompozit dolgu, çürük, çatlak, kırık vb. etkenlerden etkilenen bir dişi onarmak için kullanılır. Dişin çürük veya etkilenen kısmı çıkarılıp ardından kompozit dolgu ile doldurulur. Her biri kendi avantaj ve dezavantajlarına sahip birçok dolgu malzemesi türü mevcuttur. Diş hekiminiz dişlerinizi restore etmeden önce en iyi seçenekleri sunacaktır.

Kompozit dolgu diş renginde olduğu için mevcut dişlerin rengine çok yakın olabilir ve estetik olarak ön dişlerde veya dişlerin daha görünür bölgelerinde kullanım için daha uygundur.

Kompozit Dolguların Ömrü Nedir?

Çok dayanıklıdırlar ve uzun yıllar dayanırlar, size uzun süreli, güzel bir gülümseme sağlarlar . Çoğu diş restorasyonunda olduğu gibi, kompozit dolguların da bir gün değiştirilmesi gerekebilir.. İki diş arasındaki boşluğun kapatılması, çatlak, kırık, çürük ve aşınmış dişlere uygulanabilmektedir.

Kompozit Dolgu Nasıl Uygulanır?

Kompozit dolgu genellikle tek randevuda yapılır. Dişe gereklilik durumuna göre lokal anestezi uygulanır ve varsa çürükler temizlenir. Daha sonra oluşan kavite iyice temizlenerek, yeni dolgu yerleştirilmeden önce dikkatlice hazırlanacaktır. Çürük dişin sinirine yakınsa, ek koruma için özel bir ilaç uygulanacaktır. Bu uygulamaya “kuafaj” adı verilmektedir. Kompozit dolgu daha sonra tam olarak yerleştirilecek, şekillendirilecek ve parlatılarak dişiniz orijinal şekline ve işlevine geri döndürülecektir. Kompozit dolgu ilk yerleştirildiğinde sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyet yaşamanız normaldir ancak dişiniz yeni dolguya alıştıktan kısa bir süre sonra bu hassasiyet azalacaktır. Tedavinizin sonunda size oral hijyen tavsiyeleri verilecektir. İyi ağız hijyen uygulamaları,doğru yeme alışkanlıkları ve düzenli diş hekimi ziyaretleri, yeni dolgularınızın ömrünü uzatmaya yardımcı olacaktır.

kompozit dolgu

Kompozit Dolgu Avantajları Nelerdir?

Diş renginde üretilen kompozit dolgu amalgam dolgulara kıyasla çok daha estetik bir seçenek oluşturmaktadır. Kırılan veya aşınan kompozit dolgular ufak işlemler uygulanarak tamir edilebilmektedir. Uygulaması ve şekillendirilmesi amalgam dolgulara kıyasla daha kolay olduğu için dişin anatomik yapısına uygun hazırlanması mümkündür. Ağız içerisinde “direkt” uygulanabildiği gibi alınan ölçülerle laboratuar ortamda da hazırlanıp ağız içerisine yerleştirilen “indirekt” uygulama tekniği de vardır.

Diş dolgusu yapıldıktan sonra hassasiyet neden olur?

Diş dolgusu uygulandıktan sonra hassasiyet sıklıkla karşılaştığımız bir durumdur. Genellikle geçicidir, ancak bazı durumlarda normalden daha uzun sürebilir. Olası nedenleri sıralamak gerekirse;

  1. Tedavi sonrası inflamasyon: Diş dolgusu uygulandığında, dişte bir miktar irritasyon olabilir. Dolgu uygulanmadan önce çürük dokunun temizlenmesi esnasında yapılan işlemler bu inflamasyona yol açmaktadır. Bu durum geçici bir hassasiyete neden olabilir. Zamanla, vücut bu irritasyonu yatıştırır ve hassasiyet azalır.
  2. Geçici dolgu materyali: Bazı durumlarda, dolgu yapımı öncesinde geçici bir dolgu materyali kullanılabilir. Bu materyal, kalıcı dolgu uygulanana kadar dişi korur, ancak geçici dolgu hassasiyeti de oluşturabilir.
  3. Diş siniri (Pulpa dokusu) yakınlığı: Çürük çok ilerlediğinde kavitenin temizlenmesiyle birlikte sinir dokuya yaklaşılmış olabilir. Dolgu uygulandığında, sinire yakın olan bölgede sinir uyarılması ve hassasiyet oluşabilir. Sinire çok yakın bölgelerde uygulanan kuafaj tedavisi sonrasında da hassasiyet beklenen bir semptomdur ve zamanla azalarak geçmesi beklenir.
  4. Boyutsal değişiklik: Dolgu malzemelerinin polimerizasyon mekanizmaları nedeniyle materyalde az miktarda da olsa boyutsal değişiklik yaşanabilir. Bu süreçler sırasında malzeme hafifçe daralabilir ve diş içinde gerilim yaratabilir, bu da hassasiyete neden olabilir.
  5. Aşırı yüklenme: Yeni bir dolgu uygulandığında, dişin çiğneme kuvvetine karşı hassas hale gelmesi mümkündür. Bu nedenle geçici bir süre boyunca aşırı sert veya yapışkan gıdalardan kaçınmak önemlidir.

Diş dolgusu uygulandıktan sonra hassasiyet beklenen bir semptomdur önemli olan süresi ve şiddetidir. Hassasiyet uzun süre devam eder veya şiddetlenirse, mutlaka diş hekiminize başvurmalısınız. Diş hekiminiz, hassasiyetin nedenini belirleyerek gerekli tedavi veya önerileri sağlayabilir.

Kompozit Lamina Nedir?

Lamina yaprak şeklinde dişlerin dışa bakan yüzeyine uygulanan işlemleri tanımlamaktadır. Ön dişlerde estetik beklentiyi karşılamak amacıyla lamina uygulamalar yapmaktayız. Lamina uygulamalar porselen materyallerle yapılabildiği gibi kompozit materyallerle de uygulanabilmektedir.

Porselen laminalar laboratuarda diş teknisyenleri (seramistler) tarafından hazırlanmaktadır. Bu nedenle prova edilmesi ve yapıştırılması birden çok seans gereksinimi yaratır. Kompozit laminalar ise hasta ağzında uygulama(hekim tarafından) ile tek seansta başarılı estetik sonuçlar elde etmemizi sağlamaktadır. Kompozit laminalar ile dişler arası boşluklar(diastema) kapatılabilir, form ve ufak renk bozuklukları giderilebilir, diş boyları uzatılabilir. Ancak her hasta için kompozit lamina uygulaması uygun olmayabilir.

Dişlerde fazla madde kaybı, aşırı diastema varlığı, ileri düzeyde çapraşıklıklar kompozit lamina uygulaması ile tedavi edilememektedir. İşlemin uygunluğu muayene esnasında hekiminiz tarafından değerlendirilecektir.

Kompozit Laminalar ve Porselen Laminaların Farkı Nedir?

Porselen, kompozit materyallere kıyasla daha iyi estetik sonuçlar elde edebildiğimiz bir materyaldir. Işık geçirgenliği özelliği kompozitlere kıyasla daha başarılı sonuçlar elde etmemizi sağlayabilmektedir. Kompozit materyal porselene kıyasla yapısal olarak renklenmeye karşı daha dirençsizdir. Kompozit laminalar zaman içerisinde tüketilen renkli gıdalar ve alışkanlıklar nedeniyle renk değiştirebilmektedir.

Ancak kompozit laminalar porselen laminalara kıyasla avantajı tamire imkan sağlamasıdır. Oluşabilecek kırık  ve aşınma yüzeyleri kompozit materyal ilave edilerek hızlıca onarılabilir.

Diş dolgusu neden düşer?

Diş dolgusu düşmesinin bir kaç sebebi vardır. Dolgu çevresinde çürük gelişmiş olabilir ve dolgunun sağlıklı diş dokusuyla bağlantısı bozulmuş olabilir. Bir diğer sebep ise diş sıkma veya sert kuvvetler nedeniyle dolgu kırılmış ve bu nedenle düşmüş olabilir.

Dolgu düştüğünde hızlıca diş hekiminizden randevu almanız ve randevuya kadar bölgeyi iyi temizlemeniz gerekir. Yiyecek artıklarının bölgeye sıkışmasını önlemek iyi fırçalamak ve gargara yapmak önemlidir. Dişin tedavisi yapılana kadar o bölgeyle çok sert gıdalar tüketilmemelidir.

İnley dolgu ve onley dolgu nedir?

İnley dolgu ve onley dolgular halk arasında porselen dolgu olarak bilinir. Dişlerin bir kısmında çürük geliştiğinde başvurabildiğimiz bir tedavi yöntemidir. Kompozit dolgu uygulaması yerine porselen materyallerle CAD-CAM sistemlerle üretilerek dişe yapıştırılan restorasyonlardır.

İnley dolgu ve onley dolgu nasıl uygulanır?

İnley dolgu ve onley dolgu için öncelikle ilgili dişi uyuşturacak şekilde lokal anestezi uygulanır. Diş dokusunda oluşan çürükler temizlenir ve diş yüzeyinde kavite oluşturulur. Ardından diş yüzeyinden geleneksel yöntemle ölçü alınarak model elde edilir veya dijital yöntemle ölçü alınır ve dijital modelleme yapılır. Laboratuvar ortamında elde edilen modellere porselen materyallerle dolgu üretilir. Bu dolgular dişlerin anatomik yapısını taklit edecek şekilde üretilmektedir. İkinci seansa kadar diş yüzeyinin açık kalmaması için geçici dolgu uygulaması yapılır. Diş dokusuna ve rengine uygun porselen dolgular ikinci bir seansta diş yüzeyine yapıştırılır. Estetik olarak kompozit dolgulardan daha iyi sonuçlar elde edilir.

inley dolgu onley dolgu

İnley ve onley dolgunun farkı nedir?

Diş yüzeyindeki çürüklerin boyutuna göre yapılacak restorasyonun adı değişmektedir. İnley restorasyonlar diş içerisine yerleştirilen restorasyonlardır, onley restorasyonlar ise dişin ısırma yüzeyini kaplayan protezlerdir.

İnley restorasyon ve onley restorasyonun avantajları nelerdir?

  • Tam porselenlerden elde edildiği için estetik özellikleri oldukça tatmin edicidir.
  • Rutin oral hijyen bakımı restorasyonların temizliği için yeterli olacaktır.
  • Doğal diş dokusunu taklit eder.
  • Sağlam ve uzun ömürlü restorasyonlardır.
  • Kompozit dolgulara kıyasla aşınmaya ve renklenmeye daha dirençlidir.

İnley dolgu ve onley dolgu fiyatları 2023

Porselen dolgular kompozit dolgulara göre daha maliyetli tedavi yöntemidir. Porselen materyallerin fiyatları oranında ücretlendirme yapılmaktadır.

İnley ve onley dolgular nasıl yapıştırılır?

İnley dolgu ve onley dolgu son yıllarda geliştirilen rezin siman materyallerle yapıştırılır. Rezin simanlar diğer yapıştırıcı materyallere kıyasla diş ile daha sağlam bağlantı oluşturan yapıştırıcılardır. Rezin simanlar porselen dolguların dayanımını arttırırlar.