Köprü diş, tek diş veya birden çok diş eksikliğinde uygulanabilir. Diş köprüsü, boşluğun her iki tarafındaki dişlere yapıştırılarak boşluğun da kapatılmasını sağlayan sabit bir kaplama tipidir. Köprü diş sayesinde diş eksikliği yokmuş gibi bir görünüm elde edilir. Hem estetik olarak hem de işlev olarak eksik giderilmiş olur.
Bazı durumlarda diş eksikliğini gidermek için bazen de eski köprüleri yenilemek amacıyla köprü uygulaması gerçekleştirmekteyiz. Diş hekiminiz boşluğun boyutunu ve komşu dişlerin durumunu değerlendirecek ve diş köprüsünün uygun bir tedavi seçeneği olup olmayacağı konusunda size tavsiyede bulunacaktır. Dayanak olarak da bilinen komşu dişlerin köprüyü desteklemek için iyi durumda olması gerekir.
Bir veya daha fazla diş eksikliğiniz varsa, implant yerleştirmenin mümkün olmadığı durumlarda köprüsü uygun bir tedavi seçeneği olabilir. Kararınızı belirleyecek faktörler arasında dişsiz boşluğun genişliği (eksik diş sayısı), zaman, finansal durum, dayanak dişlerin durumu ve tıbbi geçmişiniz yer alır. Diş hekiminiz farklı seçenekleri tartışacak ve buna göre size tavsiyede bulunacaktır.
Diş köprüleri porselen, zirkonya, metal veya metal destekli porselen gibi farklı malzemelerden yapılabilir. Köprünüz için bir malzeme seçerken diş hekiminiz, diş pozisyonu, kapanış, gülümserken dişin ne kadarının görüneceği, kalan diş yapısı miktarı, dayanak dişlerin rengi ve dişlerin konumu gibi faktörleri göz önünde bulunduracaktır.
Köprüyü (köprü dayanakları) destekleyecek dişlerin bir röntgeni alınır ve genellikle tedavi edilmeden önce durumlarını değerlendirmek için gereklidir. Diş hekiminiz, dayanak diş veya dişlerin dış tabakasının bir kısmını yeniden şekillendirecektir. Dişlere preparasyon yani minimal düzeyde küçültme işlemi uygulanır. Hazırlanan dişlerin ve çevredeki dişlerin ölçüsü alınır. Diş hekiminiz dişleri korumak için dişlerinizin üzerine geçici kronlar yerleştirecektir. Provalarda geçici dişler çıkarılarak işlem yapılır ardından yeniden geçici diş yapıştırılır. Bitim seansında geçici restorasyonlarınız çıkarılarak ve kalıcı köprünüz simante edilerek sabitlenecektir.
Ağzınızda köprü varsa, köprü ile diş etleriniz arasındaki bölgeyi düzenli olarak temizlemeniz çok önemlidir. Bu yapılmazsa diş eti iltihabı, diş eti kanaması, ağız kokusu gibi sorunlar yaşayabilirsiniz ve köprü dayanakları çürümeye başlayabilir. Bir köprüyü temizlemenin en iyi yolu, arayüz fırçası veya Superfloss adı verilen özel bir diş ipi kullanmaktır. Diş hekiminiz, köprünüzü nasıl uygun şekilde temizleyeceğinizi ve bakımını yapacağınızı size gösterecektir.
Diş köprüleri genellikle kalıcı yapıştırıcılar ile dişlerinize sabitlenir. Bu nedenle, kolaylıkla çıkmazlar. Ancak köprüleriniz gerektiğinde diş hekiminiz tarafından kolayca çıkarılarak değiştirilebilir.
Köprünüz gevşerse, diş hekiminiz dayanak dişleri değerlendirecek ve köprüyü tekrar yerine yerleştirmenin mümkün olup olmadığını kontrol edecektir. Dayanak diş veya dişler hala sağlamsa, genellikle köprü yerine kolayca yeniden simante edilebilir. Ancak dayanak diş veya dişler kırılmış veya çürümüş ise köprü kullanılamayacak ve bu nedenle alternatif tedavi seçenekleri tartışılacaktır.
Eksik diş durumlarında köprü uygulaması veya dental implantlar uygulanmaktadır. İki seçeneğin de artıları ve eksileri vardır. Dental implantlar genellikle daha konservatif tedavi seçeneğidir. Çünkü komşu dişlere genellikle bir işlem uygulanmasına gerek kalmaz. Ancak tamamlanması daha uzun bir tedavidir ve genellikle daha maliyetlidir. Diş köprülerinin tamamlanması daha kısa zaman alır ancak komşu dişlere işlem uygulanmasını gerektirir. İki durumda da hastanın restorasyonlarını çok iyi temizlemesi ve 6 aylık rutin kontrollerini ihmal etmemesi gerekir.