• Online Randevu
  • 0312 220 12 03
  • 0533 552 11 90
  • [email protected]
  • english
  • ArabicEnglishFrenchGermanRussianTurkish

Hareketli protez

Hareketli protez

Hareketli protez, diş destekli veya implant destekli sabit protez uygulaması yapılamadığı durumlarda dişsizliğin giderilmesi amacıyla yapılan protezlerdir. Hareketli protez takıp çıkartılabilen protezlerdir ve akrilik materyallerden yapılmaktadır. Dayanıklı bir yapı oluşabilmesi amacıyla genellikle metal altyapı ile desteklenirler.

Hareketli protez, uzun dişsiz boşluklar varlığında veya arka dişlerin kaybedildiği durumlarda tercih ettiğimiz protezlerdir. Dişlerden ve dokudan destek alarak stabilizasyonu ve tutuculuğu sağlanır.

Hareketli protez temelde iki tip olarak sınıflandırılabilir. Tam dişsizlik durumlarında uyguladığımız tam protezler ve ağızda kısmı diş varlığında uygulanan hareketli bölümlü protezlerdir.

Hareketli bölümlü protezler dişlere kroşe (kanca) ile tutunabileceği gibi hassas bağlantılarla da bağlanabilir.

hareketli protez

Hassas tutuculu protezlerin avantajı nedir?

Hassas tutuculu protezler halk arasında çıtçıtlı protez olarak adlandırılan protezlerdir. Bağlantı protez ve diş arasında gizlendiği için dışarıdan görünmez. Bu durum estetik bir avantaj yarattığı gibi protezin tutuculuğu da kroşeli protezlerden daha fazla olmaktadır. Kısacası ağızda da az oynayan protezler elde edilmiş olur.

Hassas tutuculu hareketli protez herkese uygulanabilir mi?

Hassas tutuculu protezler sıklıkla arka dişlerin kaybedildiği ve ön dişlerin ağızda olduğu durumlarda tercih edilir. Ancak başka endikasyon durumlarında da hekiminiz uygun gördüğü takdirde uygulanabilir. Hassas bağlantının oluşturulabilmesi için ağızdaki diğer dişlerin kronlanması gerekmektedir. Çünkü bağlantılar kronlara sabit bir şekilde üretilmektedir.

Hareketli proteze alışma süreci

Hareketli proteze alışmak zamana ve hasta psikolojisine göre değişiklik gösterebilir. Zaman geçtikçe proteze alışmak daha da kolay olur. Ortalama olarak bir ayda hasta hareketli proteze alışır ve yaşamı kolaylaşır.

Hareketli protezde rutin kontrol ve bakım süresi

Dişlerin kontrolü için en az 6 ayda bir mutlaka diş hekimine muayene olmanız gerekmektedir. Diş hekimi yapacağı bu kontrollerde diğer dişleriniz ile birlikte hareketli protezin kontrolü, protezin cila ve bakım işlemleri de gerçekleştirir.

Hassas tutuculu hareketli protez fiyatları 2023

Hassas tutucular özel bir üretim aşamasından geçmektedir. Geleneksel hareketli bölümlü protezlere (kroşeli sistemler) kıyasla daha pahalı bağlantılar kullanılmaktadır. Kullanılan ürünler ithal parçalardır ve kur değişimine bağlı olarak fiyatı değişkenlik gösterebilmektedir.