• Online Randevu
  • 0312 220 12 03
  • 0533 552 11 90
  • [email protected]
  • english
  • ArabicEnglishFrenchGermanRussianTurkish

Diş kaplama (Diş kronu)

Diş kaplama (Diş kronu)

Diş kaplama (diş kronu), bir dişi tamamen kaplayan ve çevreleyen bir restorasyondur. Kronlar çeşitli malzemelerden yapılabilir. Kronlar, dişlerinize hem işlevi hem de estetiği geri kazandırmaya yardımcı olur.

Diş kaplama (diş kronu) ne zaman belirtilmiştir?

Bir kron genellikle diş yapısının çoğu kaybedildiğinde, çiğneme ve/veya ısırma kuvvetlerini desteklemek için çok zayıf hale geldiğinde uygulanır. Dişin kırılması veya dişte büyük oranda yayılmış olan tedavi edilmemiş diş çürüğü nedeniyle diş yapısı kaybedilebilir. Bir dişi kronla restore etmenin başka bir endikasyonu, kanal tedavili bir diş olmasıdır. Kanal tedavili dişler zamanla daha kırılgan hale gelir, bu nedenle kırılarak çekime gitme ihtimalleri yüksektir. Kanal tedavili dişleri bir kuron ile restore etmek onları zamanla kırılmaya karşı koruyacaktır. Şiddetli diş aşınmasından şikayetçi kişiler, dişlerini eski haline getirmek ve dişlerini daha fazla hasardan korumak için kronlardan da yararlanabilirler. Ayrıca, diş implantlarını restore etmek için de kronlar kullanılır. Kaybedilen bir dişin yerine diş implantı yerleştirildiğinde, diş gibi görünmesi için implantın üzerine porselen bir kron yerleştiririz..

Hangi materyallerle diş kaplama (Diş kronu) yapılır?

Kronlar porselen, zirkonya, kompozit, metal veya metal altyapılı porselen gibi farklı malzemelerden yapılabilir. Diş kaplaması için bir malzeme seçerken diş hekiminiz aşağıdaki faktörleri dikkate alacaktır:

  • Diş pozisyonu,
  • Kapanış ilişkisi,
  • Gülümserken dişlerin ne kadarının görüneceği,
  • Kalan diş yapısı miktarı,
  • Komşu dişlerin rengi,
  • Diş eti dokusunun özelliği

diş kaplama

Diş kaplama tedavisi için diş hazırlanırken aşamalar nelerdir?

Diş kaplama tedavisinden önce durumu değerlendirmek için genellikle dişin röntgeni çekilir. Preparasyon adını verdiğimiz küçültme ve düzenleme işlemi yapılır. Dişlere preparasyon yapılmadan kaplanması mümkün değildir, çünkü kaplama materyalinin kalınlığı kadar diş yüzeyinde alan oluşturulmalıdır. Hazırlanan dişin ve çevresindeki dişlerin ölçüsü alınır. Ardından geçici bir diş yapılarak tedavi bitene kadar dişin yüzeyini kapatacak bir uygulama yapılır. Ölçü, seramistin kronu hazırlaması için bir laboratuvara gönderilir. Altyapılı bir restorasyonsa bir sonraki randevunuzda altyapı provası yapılacaktır. Bu ziyaret sırasında geçici kronuz çıkarılacak prova bitiminde yeniden yapıştırılacaktır. Bitim seansında geçici diş çıkarılarak hazırlanan kron diş yüzeyine yapıştırılarak sabitlenir.

Geçici diş kronuma nasıl bakım yapmalıyım?

Geçici kron, hazırlanan dişin üzerinde kısa bir süre kalması amacıyla üretilen bir krondur. Geçici yapıştırıcı ile dişinizin üzerine yerleştirilir. Bu nedenle kalıcı bir kron kadar dirençli değildir ve yapışkan veya sert yiyeceklerle kolayca yerinden çıkabilir. Geçici kronun yerinden oynamaması için kuruyemiş, şekerleme, kuruyemiş, çekirdekli ekmek gibi yapışkan ve sert yiyecekler yemekten kaçınmanız gerekir. Geçici kronunuz düşerse, yapıştırılması veya yeniden hazırlanması için diş hekiminizi ziyaret edebilirsiniz.

Kaplanmış bir diş özel bakım gerektirir Mi?

Dişlerinizi günde iki kez iyice fırçalamak ve her gün diş ipi kullanmak gibi iyi ağız hijyeni alışkanlıklarını uygulayarak, dişlerinizin geri kalanına nasıl davranırsanız, kaplanmış dişinize de öyle bakmanız gerekmektedir. Kronunuzun kırılmasını önlemek için şişeleri açmaktan veya buz gibi çok sert şeyleri ısırmaktan kaçının. Dişlerinizi gıcırdatıyorsanız, dişlerinizi ve kronunuzu daha fazla hasardan korumak için diş hekiminiz gece koruyucu uygulaması yapabilir.

Kaplanan dişlerin ömrü ne kadardır?

Diş kronları kullanılan malzemeye ve hastanın alışkanlıklarına bağlı olarak minimum 6-7 yıl kullanılabilmektedir. Genel olarak konuşursak, metal kronlar porselen kuronlardan daha uzun süre dayanma eğilimindedir, ancak görünümleri o kadar estetik değildir. Kompozit kuronlar çabuk aşınabilir ve genellikle ön dişlerde kullanılır. İyi bakıldığında düzenli hekim kontrolleri yapıldığında kronlar uzun yıllar kullanılabilir.

Kırılmış bir kaplama onarılabilir mi?

Ne yazık ki kuronuz kırılırsa aynı kronu onarmak mümkün olmayacaktır. Diş hekiminiz, yukarıda açıklanan adımların aynısını izleyerek kırık kronu yenisiyle değiştirmek durumunda kalacaktır. Bunun tek istisnası, kompozit bir kuronunuz varsa. Kompozitin bir kısmı kırılırsa, diş hekiminiz kurona daha fazla kompozit malzeme ekleyerek onu onarabilir ve buna göre şekillendirebilir.

Kaplamam sallanıyor veya kaplamam düştü ne yapabilirim?

Diş kaplaması düşerse, diş hekiminiz kronu ve altındaki dişi değerlendirecek ve problem görmediği takdirde kronu tekrar dişinize yapıştıracaktır. Herhangi bir problem yoksa genellikle kronlar yerine kolayca yeniden simante edilebilir. Ancak dişiniz kırılmış veya çürümüşse muhtemelen kron yapıştıralamayacak ve alternatif tedavi seçenekleri anlatılacaktır.